Korejské vánoční sušenky
50g bílého sezamu
50g černého sezamu (je to s ním lepší, ale když nemáte, dejte zas další bílý sezam)
80g cukru - já dávám třtinový klasický nebo panelu, ale experimentujte dle uvážení
130g másla
250g mouky - dávám část celozrnnou a špaldovou
1 žloutek
trocha citrónové kůry nebo vanilka na ozvláštnění
Dle surovin vidíte, že je to opravdu klasické linecké jen s přidáním sezamu. To ale na dokonalosti chuti nic neubírá
Postup
Všechen sezam hezky opražíme nasucho, necháme vychladnout.
Poté smícháme úpkně všechny suroviny, uděláme si takovou pěknou hroudu a necháme v lednici hodinku či dvě. Pak těsto rozválíme, vykrajujeme oválky či jiné tvary (ne moc složité, ten sezam tomu neprospívá, drolilo by se to)
Můžeme potírat bílkem (já si bílky nechávám na mé oblíbené vánoční suchary). Pečeme při 180°C asi 15-20 min dozlatova
Žádné komentáře:
Okomentovat