pondělí 14. prosince 2015

Celozrnná vánočka

Tak už se blíží zimní slunovrat a já přidávám můj oblíbený recept na celozrnnou vánočku. Vždycky se mi povedla, peču ji i přes rok, poměry už mám svoje vychytané



Celozrnná vánočka

200g špaldové celozrnné mouky
100g polohrubé mouky
200g celozrnné mouky
100g másla
100g sladu (nebo třtinového cukru)
20g droždí čerstvého
250ml mléka (dávám rostlinné)
2 žloutky
2 bílky na potření
citronová kůra
rozinky, mandle, co máte ve vánočce rádi

Kvásek - droždí rozmíchat v teplém mléce s trochou cukru - necháme vzejít
Máslo a slad (nebo zbytek cukru) zahřejeme a roztopíme, necháme zchladnout

Do mísy si dáme mouky, přidáme kvásek, žloutky, kůru a máslo se sladem. Zaděláme těsto, přidáme rozinky či jiné dobroty, necháme kynout v míse asi 2-4h dle toho jak máte doma teplo aby bylo těsto hezky nadýchané

Těsto si rozdělíme na 9 dílů. Z hadů pak upleteme copánek ze 4, pak ze 3 a nahoru ze 2 dílků. Vpíchneme pár kousků špejlí aby copánky na sobě držely, potřeme bílky, případně ještě posypeme mandlovými lupínky

Pečeme na 180°C hezky dozlatova

 

Žádné komentáře:

Okomentovat