pondělí 14. září 2015

Podzimní veganský koláč s mákem a jablíčky

Jednoduchá dobrota.
Základ tvoří špaldový korpus inspirovaný u Kuchařky ze Svatojánu. Navrchu je pak maková náplň s rostlinným mlékem a strouhaná jablíčka

KORPUS

200g špaldové mouky (můžete částečně nakombinovat s celozrnnou moukou)
asi 60g rapadury (nebo třtinového cukru)
100g rozinek nebo brusinek
2 čl prášku do pečiva
60ml oleje
50ml vody
2 PL rozemletého lněného semínka
50ml vody na namočení lněného semínka
citrónová kůra

Lněné semínko si namočíme do vody. Po chvilce smícháme se zbytkem surovin. Hmotu napěchujeme do kulaté koláčové formy a dáme do lednice.

MAKOVÁ NÁPLŇ

asi 200g mletého máku, asi 2 PL sladu, medu nebo čehokoliv sladkého máte po ruce. To vše vaříme v rostlinném mléce do zhoustnutí (na zahuštění pak můžete přidat třeba mleté oříšky, špaldovou krupici nebo kukuřičný škrob.

Po vychladnutí natřeme tuto vrstvu na koláč.
Nakonec navrch nastrouháme asi 4 jablíčka nahrubo, můžeme zdobit drobenkou nebo mletými ořechy. Zapečeme v troubě na 180°C asi 30 min



Žádné komentáře:

Okomentovat