středa 23. září 2015

Podzimní rovnodennost

Je konečně podzim. Takový ten sychravý, proměnlivý a barevný zároveň. Takový ten melancholický, plný vzpomínek, starých básniček, příběhů a tužeb vyrazit někam do lesů.
A přesně takový podzim miluji. A tak občas vyrážím alespoň na procházky, dlouhou sukní vymetám listí a boty mokré od slehlé trávy pak po večerech suším. 
Všude šípky, jeřabiny, černý bez a žaludy. A listí. Spousty listí. .
Vdechuji vůně, objímám celý ten krásný podzim a děkuji Matce Zemi.


Noc i den jsou v rovnováze a tak snad i my dnes budeme "rovnovážit" sebe. Najdeme si čas na oddechování, meditaci a klid sami v sobě.  

V keltské mytologii je podzimní rovnodennost (taktéž nazývána Alben Elved či Mabon) jedním z těch menších svátků. Je zasvěcena Bohyni Matce či Bohyni úrody a spojena s tím vším, co příroda sama nabízí. Slavila se tabulí plnou jídla - jablky, vínem, dýněmi, obilím a zvěří. 



A také děkováním za všechnu tu úrodu a vše co nám Matka Země dává. Taktéž je obdobný americký svátek Dne díkůvzdání, který je sice až v listopadu, ale je taktéž oslavou sklizně a úrody jako právě Mabon. 

Najděte si na podzim čas na nějakou tu procházku lesem. Vdechujte, vnímejte, děkujte a klidně i tančete. Rozložte si ohýnek, opečte jablíčka, brambory nebo klidně buřty.




Nebo se nechte kolébat tím deštěm za oknem, zachumlejte se do deky, sáhněte po knížce, zapalte si aromalampu s příjemnou vůní a mlsejte. Pečená jablíčka na červeném víně, smažené jablíčkové plátky, dýňovou polévku, dýňovou pomazánku, sladké dýňové bochánky, pečenou dýni s kozím sýrem nebo třeba podzimní kotlík. Na vše brzy přibudou recepty.



Žádné komentáře:

Okomentovat