Narozeninový dort je často doménou celých narozenin.
Hodně lidí umí udělat takové ty nádherné s marcipánem, K2 či jinou potahovkou. Já to ale neumím. Nemám dost zručnosti a trpělivosti. A ve skutečnosti mé rodině vlastně moc nevyhovuje kombinace suchého piškotu, sladkého máslového krému a sladké potahovky. Hodně oblíbené mám klasické letní dortíky ze smetany či jogurtu, prokládané piškotami a ovocem. no a pokud jde o verzi upečenou, milujeme ovoce, pudink a želé a dle toho i vypadají dortíky, které dělám.
Základ tak tvoří buď lehký piškot, linecké těsto, nebo (když jsme rozmlsaní) rozdrobené sušenky smíchané s roztopenou čokoládou
Krém je pak buď jen pudink (většinou z rostlinného mléka) nebo pudink uvařený, vychladlý a následně vyšlehaný s máslem, nebo tvarohovo-želatinová vrstva
Ovoce používám nejraději drobné lesní, ale použít jde cokoliv - mandarinky, broskve, meruňky, hroznové víno, jahody...
Želé dělám teď už většinou agarové, do základu použiju šťávu z ovoce nebo mošt. U želatiny (a agaru obzvláště) se musí jednoduše vychytat ta správná teplota, kdy už to jde nalévat na dort a ještě to úplně nezatuhlo.
Základ z celozrnných sušenek zalitých čokoládou, krém z hustého pudinku, jahody, t
enká vrstva želé a navrch ještě čokoláda
narozeninový pro dcerku (navrchu byl ještě velice kýčovitý a nezdravý krteček :) )
Sušenkový základ s čokoládou, agar rozvařený s rozmixovanými kompotovanými meruňkami
a navrch čokoláda
Celozrnný linecký korpus s ovesnými vločkami, pudink, ovoce
Žádné komentáře:
Okomentovat