čtvrtek 19. března 2015

Třikrát V aneb Verčiny výborné veky

Kuchařské knížky u mne skoro nenajdete a vlastně i těch receptů, co jsem kdysi ukládala z internetu, tiskla a pak dávala do šanonu, už příliš není. Pořád si ale v šanonu držím sekci "recepty od rodiny a od známých". Jsou to osvědčené, mnohokrát vyzkoušené a oblíbené věci. je to znát už z toho, jak jsou ty stránky pěkně zapatlané. No a mezi ty oblíbené patří i tato veka mojí sestry :). Až si ji upečete a ochutnáte, nikdy si už nekoupíte tu divnou suchou věc v obchodě.

ZÁKLADNÍ RECEPT NA VEKY
Na dvě dlouhé nebo tři menší veky

300ml mléka
500g hladké mouky (možno částečně nakombinovat i s celozrnnou či špaldovou)
2 čl soli
2 čl cukru
1 čl citrónové šťávy (nemusí být)
půlka kostky droždí, tedy 21g (nebo sušené dle návodu, prostě na půl kila mouky)

Sestra si nechává těsto zadělat a vykynout na programu "kynuté těsto" v domácí pekárně. Pravdou je, že tohle ty pekárny opravdu umí. 

My co pekárnu nemáme, ssi těsto uděláme sami klasicky. Do trochy vlažného či ohřátého mléka dáme cukr a rozdrobíme či nasypeme droždí, až trošku vzejde, neboli nabobtná, přidáme do zbytku surovin. No a pak hněteme buď v robotu nebo jako já, ručně. 

Těstíčko necháme vykynout, což může trvat tak 2hodiny, možná i více

Po vykynutí rozdělíme těsto na dva až tři kusy a vytvarujeme dlouhé válce (veky nám vykynou do šířky), které uložíme na plech s pečícím papírem, nebo posypaným moukou a necháme veky hezky odpočívat tak 45min.

Potřeme vajíčkem, nebo klidně jen žloutkem a pečeme ve vyhřáté troubě na 200°C asi 15-17min. Krájíme až po vychlazení, aby se nám nezdrcla. 

Natřeme oblíbenou pomazánkou, třeba tou z červené řepy, nebo bramborovým salátem, nebo česnekovou...no prostě bude výborná s čímkoliv. 





Žádné komentáře:

Okomentovat