čtvrtek 5. března 2015

Jednoduché kváskové chleby

Kváskových chlebů jsem vyzkoušela několik, postupem času se z toho stala spíše improvizace, ale začínala jsem asi jako mnoho pekařek s receptem na kváskovou šumavu bez hnětení od pana Cuketky. Poslední dobou se mi ale tento recept moc nedaří, nebo mne spíše nebaví jak je těsto lepivé a nutno s ním pracovat na druhý den, kdy už většinou moc čas nemám. Taky můžete zkusit recept na klasický český chleba.

Snažím se mít recepty jednoduché, kdo prahnete po vysvětlení věcí kolem správné hydratace kvásku, nebo autolýzy, rozhodně se podívejte na úžasnou Maškrtnici, dle mého odbornice na chleby, bagety a houstičky. Já se snažím o jednoduchost jak v receptech, tak v popisu, moc věci neřeším.

Jak na kvásek už víte z mého předešlého příspěvku

Přidávám recepty na mé oblíbené chleby, ale vy si určitě zamilujete recepty jiné, nebo si vylepšíte jakékoliv základní

ZÁKLADNÍ ŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLEBÍK

1 den večer
smícháme si  200g žitné chlebové mouky, 200g vody a 1 čl kvásku z "koncentrátu" který máme v lednici

2 den zhruba po 12-16ti hodinách máme připravený aktivovaný kvásek. Smícháme ho s 300g celozrnné žitné mouky, 150ml vody, 1čl soli, 1čl kmínu a 2PL sladu.
Pořádně promícháme, necháme vykynout.
Troubu si rozpálíme na 250°C. Těsto přendáme do formy na biskupský chlebíček a pečeme v rozpálené troubě nejdříve 10min, poté teplotu snížíme na 200°C a pečeme asi 30min


OBLÍBENÝ CHLÉB S POHANKOU A SEMÍNKY

(Jde to i bez pohanky, místo ní dejte třeba vařená zrna pšenice nebo trochu vloček navíc)

1 den večer si připravíme oživení kvásku 
Smícháme 150g žitné mouky a 150ml vody s 1čl kvásku z lednice a necháme ho pod igelitem pěkně pracovat.

Taktéž si připravíme záparu. Je to směs povařených semínek a ta zabezpečí, že se vlhkost v chlebu bude uvolňovat postupně a chlebík tak déle vydrží. Vše smícháme, povaříme, přikryjeme a necháme přes noc odležet

Zápara
60g lněného semínka, 120g různých vloček, 30g klíčků, 30g pohanky
30g slunečnice, 30g dýňového semínka, 8g soli, 250ml vody

2 den (po 12-16ti hodinách)
Ve velké míse smícháme 250g pšeničné chlebové mouky, 100g žitné chlebové mouky a 150g špaldové mouky, 200ml vody, 2 čl medu nebo sladu, 6g soli, aktivovaný kvásek a záparu.

Vypracujeme těsto na pomoučeném vále, párkrát přeložíme a necháme kynout v ošatce zhruba 2-4 hodiny.

Troubu i s plechem rozehřejeme na 250°C. Chlebík si hezky po vykynutí vyklopíme a případně ještě upravíme a dáme na rozpálený plech a šup s ním do trouby.

Na spodek trouby zároveň stříkneme trochu vody (používam klasicky postřikovač na kytky:), rychle zavřeme a po 5ti minutách snížíme teplotu na 220°C, kde pečeme asi 40min




A tady fotky chlebíků třeba klasické šumavy dle recpetu pana Cuketky






Žádné komentáře:

Okomentovat