Snažím se mít recepty jednoduché, kdo prahnete po vysvětlení věcí kolem správné hydratace kvásku, nebo autolýzy, rozhodně se podívejte na úžasnou Maškrtnici, dle mého odbornice na chleby, bagety a houstičky. Já se snažím o jednoduchost jak v receptech, tak v popisu, moc věci neřeším.
Jak na kvásek už víte z mého předešlého příspěvku
Přidávám recepty na mé oblíbené chleby, ale vy si určitě zamilujete recepty jiné, nebo si vylepšíte jakékoliv základní
ZÁKLADNÍ ŽITNÝ KVÁSKOVÝ CHLEBÍK
1 den večer
smícháme si 200g žitné chlebové mouky, 200g vody a 1 čl kvásku z "koncentrátu" který máme v lednici
2 den zhruba po 12-16ti hodinách máme připravený aktivovaný kvásek. Smícháme ho s 300g celozrnné žitné mouky, 150ml vody, 1čl soli, 1čl kmínu a 2PL sladu.
Pořádně promícháme, necháme vykynout.
Troubu si rozpálíme na 250°C. Těsto přendáme do formy na biskupský chlebíček a pečeme v rozpálené troubě nejdříve 10min, poté teplotu snížíme na 200°C a pečeme asi 30min
OBLÍBENÝ CHLÉB S POHANKOU A SEMÍNKY
(Jde to i bez pohanky, místo ní dejte třeba vařená zrna pšenice nebo trochu vloček navíc)
1 den večer si připravíme oživení kvásku
Smícháme 150g žitné mouky a 150ml vody s 1čl kvásku z lednice a necháme ho pod igelitem pěkně pracovat.
Taktéž si připravíme záparu. Je to směs povařených semínek a ta zabezpečí, že se vlhkost v chlebu bude uvolňovat postupně a chlebík tak déle vydrží. Vše smícháme, povaříme, přikryjeme a necháme přes noc odležet
60g lněného semínka, 120g různých vloček, 30g klíčků, 30g pohanky
30g slunečnice, 30g dýňového semínka, 8g soli, 250ml vody
2 den (po 12-16ti hodinách)
Ve velké míse smícháme 250g pšeničné chlebové mouky, 100g žitné chlebové mouky a 150g špaldové mouky, 200ml vody, 2 čl medu nebo sladu, 6g soli, aktivovaný kvásek a záparu.
Vypracujeme těsto na pomoučeném vále, párkrát přeložíme a necháme kynout v ošatce zhruba 2-4 hodiny.
Troubu i s plechem rozehřejeme na 250°C. Chlebík si hezky po vykynutí vyklopíme a případně ještě upravíme a dáme na rozpálený plech a šup s ním do trouby.
Na spodek trouby zároveň stříkneme trochu vody (používam klasicky postřikovač na kytky:), rychle zavřeme a po 5ti minutách snížíme teplotu na 220°C, kde pečeme asi 40min
A tady fotky chlebíků třeba klasické šumavy dle recpetu pana Cuketky
Žádné komentáře:
Okomentovat