Kváskový chléb už mnozí znají, zkusili doma, nebo si založili kvásek vlastní a ten jim krásně mnoho let funguje, nebo taky umřel do pár dnů. Tak tady několik jednoduchých rad
Jak získat kvásek
1) seženeme od kamarádky
2) seženeme na kváskové mapě
3) založíme si vlastní
Jak si založit kvásek
1. den - v misce smícháme 100gr žitné celozrnné mouky, 1 lžičku medu a 100ml převařené a vychladlé vody, přikryjeme potravinářskou fólií a necháme v místnosti
2. den - přikrmíme jednou lžičkou mouky a případně troškou vody (konzistence má být asi jako husté lívancové těsto)
3 -5. den - opakujeme dokud není kvásek krásně bublinkatý. To je pak připravený k pečení a voní jako jablečný burčák nebo tak nějak podobně, rozhodně nesmí být plesnivý či zapáchat.
A tak máme kvásek, který si uložíme do uzaviratelné lahvičky do lednice.
Jak se starat o kvásek
Myslím, že mu stačí tak jednou za 5-7 dní přidat trošku mouky, vody a nechat ho chvilku v teple a pak šup s ním zase do lednice. no a mezitím samozřejmě pečeme chlebíky :)
No a teď si vyberte některý z mých receptů a hurá na to
Žádné komentáře:
Okomentovat