pondělí 23. března 2015

Jablečné sušenky a čoko-kokosky jako od Zemanky

V naší DM drogerii prodávají různé výborné sušenky značky Zemanka. Kdysi jsem si koupila jedny jablečné kačenky a pak čoko-kokosky. No a po jejich ochutnání (jsou výborné) jsem se rozhodla, vzhledem k té ceně, pokusit se o vlastní alchymistický recept a myslím, že docela vyšel. Zkuste porovnat

RECEPT NA JABLEČNÉ KAČENKY
(já nějak tradičně dělám hrochy:) )

240g špaldové mouky
110g rýžového sirupu (kukuřičného sirupu či sladu...)
50g namletých sušených jablíček
100g rostlinného tuku (dávám i kvalitní olej nebo máslo)

Tak, hlavní problém jsou asi ta jablíčka. Já kupuji jablíčkové kostky od Severofruktu, které jsou opravdu hodně suché, tudíž jdou namlít na prach, ale určitě seženete i jiné značky, nebo máte svoje křížaly. A nebo jablíčka jednoduše najemno namelete třeba v mlýnku na maso.

Postup je jednoduchý. Všechno smícháte a dáte uležet do lednice, zejména pokud jste místo másla použili nějaký olej.

No a pak z vyváleného těsta vykrajujete ty své kačenky či hrochy a pečete při 180°C asi 10-15min




RECEPT NA ČOKO-KOKOSKY

Tyto čoko-kokosky jsem dělala už v několika variantách, někdy s karobem, jindy zase třeba z kokosového másla, uvedu obě verze

250g špaldové mouky hladké
50g celozrnné pšeničné mouky
150-180g rostlinného tuku
200g třtinového cukru či nějakého sirupu
180g kokosu
110g kvalitní roztopené čokolády*
50g kakaa*

*pokud chcete verzi s karobem, přidejte místo roztopené čokolády asi 50g másla a místo kakaa dejte karob

Postup je zas neskutečně jednoduchý (mě ty složité věci prostě ani nebaví). Vše smíchat, nechat na chvíli odstát v lednici, tvořit kuličky a péct při 180°C asi 15min




ČOKO-KOKOSKY Z KOKOSOVÉHO MÁSLA

Kokosové máslo (nezaměňovat s kokosovým olejem) je neskutečná dobrota. Dá se buď koupit a nebo udělat vlastní (pokud se nebojíte, že si odrovnáte mixér ). To pak stačí, když 200g kokosu (nejlépe v bio kvalitě) dáte do mixéru s lžící kokosového oleje a mixujete dokud vám nevznikne hmota podobná máslu. A takovýto proces trvá zhruba 15min, přičemž je samozřejmě dobré dělat si přestávky na vychladnutí mixéru.

Já použila kupované kokosové máslo a recept je pak následující

250g špaldové mouky
50g celozrnné pšeničné
100 tuku (másla, kokosového oleje.., množství odhadujeme až na konci)
200g kokosového másla (celá ta kostka)
100g kokosu
200g třtinového cukru
70g kakaa

Postup je stejný jako v předešlém receptu. Vše smíchat, udělat kuličky a upéct







Žádné komentáře:

Okomentovat