úterý 24. března 2015

Celozrnné tartaletky z křehkého těsta s mandlovo-fíkovou náplní

Za tímto dlouhým názvem se skrývá opravdu jednoduchý recept. Snažím se nezapomínat, že mám formičky na tartaletky a občas je provětrám. Mám jich šest a vlastně na ně stačí tak jedna dávka křehkého těsta.

RECEPT NA TARTALETKY

Nejdříve si připravíme náplň

200g sušeného ovoce (datle, fíky, rozinky) vše předem namočené na několik hodin
100g mandlí nebo ořechů
případně mák, rozemletý a předem namočený, stačí tak pro chuť třeba 2PL

Ovoce slijeme z vody a rozmixujeme, přidáme k  němu nasekané či nahrubo mleté mandle, oříšky.

Těsto 
300g celozrnné pšeničné mouky
150g studeného másla
1 žloutek
asi 3 PL medu nebo třtinového cukru

Všechny suroviny na těsto smícháme, vyválíme placky či natlačíme do tartaletkových  formiček. Plníme náplní a pečeme při 180°C asi 20-30min

Experimentovat se s křehkým (lineckým) těstem dá opravdu hodně


Tady verze tartaletek s uvařeným vanilkovým pudinkem a hruškou





Žádné komentáře:

Okomentovat