sobota 14. února 2015

Pomazánka z pečené dýně Hokkaido

Mám ráda dýňovou polévku, zapečenou dýni v troubě a taky tuhle pomazánku.
Ingredience často dávám jednoduše odhadem, tak se omlouvám za nepřesný popis

dýně hokkaido (samozřejmě ne celá)
slunečnicová semínka (mohou být i předem namočená či dokonce naklíčená)
sušená rajčata (na chvíli namočená)
kapie
petrželka či jiné bylinky
štýrský dýňový olej
sůl nebo tamari 

Dýni hokkaido není třeba loupat, její slupka vařením i pečením změkne, takže ji jen vydlabeme, nakrájíme na měsíčky a upečeme. Na pomazánku ji tolik nepotřebujeme, takže nám stačí kousek, zbytek si dáte třeba do špaldového  rizota nebo uděláte polévku (z pečené dýně je ještě lepší než z klasicky vařené). 
Poté dýni rozmixujeme s trochou soli nebo tamari a štýrským olejem.  

Sušená rajčata předem trochu namočíme, nakrájíme na kousky, kapii taky nakrájíme, petrželku nasekáme nadrobno a smícháme všechny suroviny. 

Nejlépe chutná na opečeném chlebu či housce (zde zdobená polníčkem a mungo klíčky)





Žádné komentáře:

Okomentovat