Červenou řepu rozhodně nemají všichni rádi. Buď ji nejedí vůbec (navzdory ujišťování rodičů, že je to skutečně zdravé), nebo jedí jen takovou tu nakládanou ze supermarketu či od babičky. No a pak jsou tací (včetně mě), kteří milují řepu nejen vařenou a pečenou, ale také syrovou, sušenou a kvašenou.
Já si cestu k řepě našla vlastně až před 2mi lety, kdy jsem dceři vařila první příkrmy. Dušená (a zoufale neochucená :) ) řepa byla jednou z nich. Postupně jsem řepě přicházela na chuť a začala s ní experimentovat či se inspirovat.
A teď budu citovat ty naše babičky a rodiče. "Červená řepa je zdravá". Už její listy, které se dají použít do salátu, obsahují hodně železa, vápníku, beta-karotenu a vitamínu C.
Červená řepa (nejlépe syrová) se doporučuje jako prevence proti rakovině, upravuje krevní tlak, je prevecí proti anemii, má hodně vitamínu B, C a je velkou zásobárnou kyseliny listové, draslíku a zinku, je dobrým pomocníkem při podpoře imunity či v boji proti mykózám
další léčivé účinky červené řepy (zdroj)
- Vytváří vazivové tkáně.
- Zpevňuje kůži, zesiluje stěny cév, posiluje kosti.
- Neutralizuje a odstraňuje jedovaté látky, zvláště v mozku.
- Podporuje růst buněk a opravuje jejich jádra.
- Zvětšuje množství žaludečních šťáv a tím zlepšuje využití bílkovin.
- Aktivuje tvorbu červených krvinek a tím zásobování buněk kyslíkem.
- Vyvolává optimističtější náladu.
- Podporuje vylučování vody a kyselin z těla.
- Zbavuje střeva jedovatých látek, odstraňuje zácpu.
- Dodává pružnost a lesk pleti, vlasům a nehtům.
Nejjednodušší, co s řepou můžete udělat, je odšťavnit ji. Dobrá bývá v kombinaci s mrkví či jablíčkem.
- řepu si strouhám do salátů (třeba jen tak s jogurtem, nebo s křenem)
- peču v troubě s bylinkami nebo s dýní hokkaido, jablíčky a vlašskými ořechy, které zakápnu štýrským dýňovým olejem.
- Jedním z mlsání (krom čokolády a jiných zdravých či nezdravých věcí), které mám ráda jsou sušené chipsy z červené řepy. Pokud nemáte sušičku či se vám s tím nechce sušit v troubě (nejlépe do 42°C), rozhodně doporučuji zakoupit chipsy od Lifefoodu.
- samozřejmě si můžete udělat méně zdravou verzi, kdy na tenké plátky nakrájenou řepu, klidně i petržel či celer promnete s olejem, solí a bylinkami a upečete v troubě
- v zimě si ráda jako přílohu nebo do salátu dávám také domácí pickles neboli kvašenou zeleninu.
- jednou jsem v Praze ochutnala vynikající chlebíček s řepnou pomazánkou a kozím sýrem. Pomazánka byla z řepy, majonézy, jablečného octa a strouhanky. Já nabízím obdobnou a snad i trošku zdravější verzi
- výborné jsou třeba placičky z červené řepy, které se dají udělat opravdu na mnoho způsobů
- no a těm, kteří milujete sladké, bude určitě chutnat sladká verze ve formě čokoládového chlebíčku z červené řepy. Receptů je mnoho (proto ani nedávám svůj recept), já používám podobný, jen dávám celozrnnou a špaldovou mouku a místo cukru pak nějaký slad nebo cukru alespoň méně.
No a jen jsem to dopsala, už mám chuť dát si řepu, asi se vrhnu na pomazánku a půjdu si nasušit hromadu řepy na mlsání.
Žádné komentáře:
Okomentovat